Hudterapeuten: Så slipper du pormaskar

Beautiful young woman applying organic cosmetics to her skin

Jag får ofta frågor om vad man kan göra åt pormaskar.
Och om och hur man klämmer. (HÄR finns förresten tips på det.)
Och vilka produkter som gör att de små oönskade rackarna inte får övertaget.

Min äldsta dotter fyller snart tolv och hon har också ett par stycken på sin i övrigt fina hy, så därför bad jag Annica Forsgren, auktoriserad hudterapeut och innehavare av webbutiken Skincity att en gång för alla komma med sina bästa knep hur man undviker pormaskar.

Vad är en pormask och varför uppstår de?


”Mycket kort kan man säga att det är en typ av hudåkomma som har med obalans i talgproduktionen att göra. Den absoluta grundorsaken till att man generellt får akne/finnar/pormaskar är att huden producerar för mycket talg. Talget är till för att skydda huden men när kroppen producerar för mycket täpper det igen porerna och pormaskar uppstår.

En pormask uppstår alltså när en por på huden blir tilltäppt av talg och gamla hudceller. När utgången blir tilltäppt kan talget inte komma ut och det blidas en ingenproppning. Om man klämmer på en pormask så kommer talget ut och kan likna en liten mask. Därför kallas det just pormask. Om man klämmer en pormask felaktigt kan det blidas en inflammation och pormasken blir då en finne.

Det finns två olika sorters pormaskar eller komedoner som de också kallas:
Öppen pormask = svart, det svarta är melanin (pigment) som aktiverats av UV-ljuset och oxiderat med syret i luften. Därför är den svart, det har inget med smuts att göra.
Sluten pormask= vit talg plupp på huden.”

Varför har en del många pormaskar medan andra inte har några?


”Detta är till stor del något som är ärftligt vilken typ av hud man har. Det kan även uppkomma av felaktiga produkter för hudtypen eller produkter med sämre kvalitet. Osunt leverne kan också förvärra tillståndet.”

I puberteten brukar pormaskar vara ett ökande bekymmer. Vad kan man göra för att undvika att de uppstår?


”Märker man att man har tendens till att få pormaskar är det viktigt att se över sin hudvårdsrutin. Det behöver inte betyda att man som tonåring måste ha en massa produkter.”

Men om de redan finns där på den unga huden, hur får man bukt med dem?


”En bra och anpassad rengöring och creme kan hålla mindre problem med pormaskar i schack. Har man stora problem bör man komplettera med peeling och serum. Välj produkter innehållande BHA-syra. BHA betyder Beta Hydroxi Syra (d.v.s. salicylic acid). BHA-syran exfolierar hudytan, löser upp talget i porerna (det kan ej AHA-syra). Dessutom har BHA-syra antiinflammatoriska egenskaper.

Den bästa produkten jag provat för detta är Paula´s Choice ”Leave-on” BHA-exfolierare. De finns i olika styrkor och konsistenser beroende på hudtyp och tillstånd. Lotion passar en normal till torr hud. Gel passar en blandad till fetare hud medan liquid passar den som har mycket utbrott. Dessa är de mest effektiva jag provat. Dessutom till ett riktigt bra pris. HÄR  finns de.

När man använder produkter med syra är det viktigt att också jobba med återfuktande produkter. Så skäm gärna bort huden med mycket fukt. En yttorr hud (d.v.s. en hud med brist på fukt) får lättare tilltäpptheter.

Dessutom är ett bra UV-skydd absolut obligatoriskt vid användning av syrabaserade produkter. Jag tycker alltid det är viktigt, men speciellt om man använder syra, eftersom huden då har mindre eget skydd. Det HÄR är ett fantastiskt bra solskydd.”

Syror säger du? Men om jag känner mig osäker på att låta min dotter börja med syror i så unga år. Finns det något annat vi kan börja med som första åtgärd?
”Då skulle jag vilja tipsa om några produkter från Peter Thomas Roth som balanserar och ger fukt åt den unga huden. Jag rekommenderade dem till min systersdotter som är 14 är och som hade lite små kvisslor och porer. Förbättringen märktes redan efter en vecka och hon blev så fin i huden. Det var den HÄR rengöringen, det HÄR serumet och den HÄR ansiktskrämen.”

Men det är ju inte bara ungdomar som besväras av pormaskar, även vuxna i alla åldrar. Är det någon skillnad i hur man som vuxen bör ta hand om huden för att hålla pormaskar borta?


”Egentligen inte. Problemet är detsamma. I tonåren så ökar de manliga könshormonerna och i vuxen ålder är det istället så att de kvinnliga sjunker, vilket påverkar vår talgproduktion. Det är obalans i huden av olika orsaker men med med samma symptom och därför gäller samma behandling. Dock finns det ofta olika produkter för ungdomar och vuxna med problemhud. Det handlar då i huvudsak om att man till en mogen hud adderad andra verksamma ingredienser t.ex. anti-age. I produkter riktade till ungdomar så är det oftast en enklare uppbyggnad och förutom de talgbehandlande ingredienserna mer fokus bara på fukt och antioxidanter.”

Och om de redan finns där, får man klämma då?
”Jag rekommenderar INTE att man gör det hemma själv. Risken att man klämmer fel och skapar en inflammation i huden är stor. Eller att man klämmer för hårt och skapar ärr på huden. När man klämmer på en salong så har hudterapeuten värmt upp huden, använder skydd på fingertopparna, blivit utbildad i hur man skall gå tillväga för att ej skapa inflammation eller ärr samt avslutar alltid med ett desinficerande ansiktsvatten som avlägsnar bakterier och verkar porsammandragande.”

Men hur ska vi vuxna bli av med dem då? En ansiktsbehandling är såklart väldigt bra, men för den som inte har tid och råd vad kan man göra hemma?
”Det är faktiskt rätt enkelt! För det man gör hemma varje dag är det viktigaste för en fin hud, och alltså även en hud med minimalt med pormaskar.

  1. Se till att ha produkter anpassade efter din hudtyp och tillstånd. Om du inte går regelbundet på behandling så försök att konsultera en hudterapeut ett par gånger om året för att säkerställa att du har rätt produkter. Huden förändras och då måste man också förändra sina val av produkter.
  2. Se till att ha en eller flera produkter med BHA-syra i din hudvårdsrutin.
  3. Lev så sunt du kan. Inte hysteriskt åt något håll. Lagom av allt är bäst.
  4. Glöm inte att även din makeup kan vara portilltäppande. Så se till att även din makeup låter huden andas och inte täpper till.

Har man stora problem så behöver man oftast ha flera produkter med BHA-syra, kanske både rengöring och exfoliering. I vissa fall även komplettera med kraftigare salongsbehandlingar som komplement till hemmavården.”

Har du fler frågor om pormaskar, ställ dem i kommentarsfältet så samlar vi ihop dem till ett frågor-och-svar-inlägg med Annica!

Annica Forsgren

 Annica Forsgren