Ingredienser i hudvård – intervju med Apotekets expert

Ingredienser i hudvård är ett oerhört spännande ämne tycker jag. Svårt! Att fråga företag och presskontakter är en möjlighet jag har. Men svaren är ofta luddiga. Okonkreta. Jag får en känsla av att de inte riktigt vill svara, eftersom sanningen inte är helt bekväm.

För ett tag sedan läste jag ett inlägg av Caroline Hirons där hon lär ut ett fiffigt knep. Nämligen att låta Phenoxyetanol tala om hur mycket det är av ingredienserna i en produkt. Läs inlägget  HÄR. Så jag bestämde mig för att ställa ett par frågor till Apotekets toxikolog Winta Woldai som är expert på det här med ingredienser i hudvård. Här är intervjun med Winta:

Winta Woldai

Stämmer det att av ämnet phenoxyethanol  får det max vara 1% i skönhetsprodukter?
”Det stämmer att konserveringsmedlet phenoxyethanol har en haltbegräsning i kosmetiska produkter och får ingå i max 1 %.”

Finns det fler ämnen där det finns haltbegränsningar?
”Alla godkända konserveringsmedel och UV-filter har haltbegränsningar. Det finns även andra funktionsingredienser med haltbegränsningar under bilaga 3 i kosmetikaförordningen. En del ämnen är också specifika märkningskrav som användningsvillkor och plikttext (varningstext). Exempelvis salicylsyra, fluor och vissa parfymämnen är ämnen som på något sätt är begränsade för användning pga. eventuella hälsorisker.”

En del produkter marknadsförs med argument om olika ingrediensers effekt. Kan man använda phenoxyethanol eller liknande som en guideline till hur mycket av ämnet det finns i en produkt?
”Det skulle man kunna göra, men högre halt innebär inte alltid en bättre effekt. Det finns en del ingredienser som är potenta i mycket låga doser. Det vanligaste ingredienserna i hudvård är mjukgörande och/eller återfuktande , för att uppleva den effekten på huden så krävs oftast en högre halt i produkten. Skriver man om mjukgörande och återfuktande egenskaper så bör de funktionsingredienserna stå högre upp på ingredienslistan.”

Kan du nämna ett par vanliga hudvårdsingredienser som är potenta trots att de kommer i liten dos?
”Exempelvis konserveringsmedel,  retinol (vitamin A) och hyaluronsyra.”

Tycker du att det är något särskilt man som konsument bör uppmärksamma när man läser ingredienslistan?
”Kosmetiska produkter är det enda produktkategorin där man kräver fullständig deklaration av innehållsämnen på förpackningen. På livsmedel deklarerar man förstås också innehållsämnen men inte i samma utsträckning som för kosmetiska produkter.  Det har lett till att fokus på ingrediensfrågor framförallt hamnat på hudvårdsprodukter och inte lika mycket på andra produktkategorier. Detta betyder dock inte att andra konsumentprodukter inte innehåller konserveringsmedel, färgämnen, parfymämnen eller emulgeringsmedel. Det tycker jag är viktigt för en konsument att förstå.
Ingredienslistan finns för kunna ge vägledning och information till redan sensibiliserade (allergiker) och känsliga personer om allergener, vet personen att den är allergisk mot ett ämne så kan de göra ett medvetet val och undvika produkten. Annars är det inte enkelt för en vanlig konsument att förstå vad som ingår i produkten, då ingredienserna är skrivna med latinska namn.”

Intressant eller hur?!!! Hur gör du när du köper skönhetsprodukter, läser du INCI eller tycker du det är svårt/onödigt? Fler frågor om ingredienser i hudvård, hör av dig till mig så kollar vi med toxikolog Winta igen!