Orka jobba med valspya i halsgropen

Mmm, du luktar gott – vilken är det här?!!
Så kan det låta ibland i min värld.
Då händer det att jag viskar ”âmbre griii” med betoning på det franska nasala a:et och skorrande snygga r:et.
Känner jag inte till, svarar det flesta och det är kul för då kan man få chansen att riva av en lite överraskande story.

balmain ambre gris edp

Balmain är ett legendariskt franskt modehus, med en absolut fingertoppskänsla när det kommer till att spegla samtiden på det mest sofistikerade, sexiga vis. Bolaget grundades av Pierre Balmain 1945 som tidigt insåg synergieffekten mellan mode och skönhet och därför lanserade sin första doft 1949.

Doften Ambre gris kom 2008. Syftet var att skapa en doft, som på samma sätt som märkets plagg, kombinerade det eleganta med heta, det välskräddade med en rockig skrevspark. BAAAM!

Flaskan är snygg med sin rökgrå färg och guldiga discokula.
Innehållet är annorlunda för att inte säga på gränsen till lite quirky.
Doften tillhör den orientaliska doftfamiljen och öppnar upp med en omfamning av rosépeppar, myrra och kanel som efter en tid på handleden får lite blommigt sällskap. Tur är det för nosen behöver vila lite från den mjuka, varma, kryddiga starten.
Sen händer det!
Ambre gris utvecklas till den där doften som skaparna drömde om. Exotiskt trä och mysk gör doften den orientaliska, hudnära och sexiga karaktären men som balanseras tjusigt med benzoin och ambergris för at inte bli högljudd eller utåtagerande. Eller söt för den delen.

Men vad är då det där ambergris som gett doften sitt namn?
Sitt poetetiska namn till trots är det faktiskt en rätt världslig råvara som kan sköljas upp på subtropiska stränder. Ursprunget är glupska kaskelotvalar som glufsar i sig bläckfisk för att sedan lite mindre diskret kräkas upp resterna. Och TADA, där har vi minsann vår parfymingrediens!

Idag kommer ambergris mycket sällan från en true valspya, utan ämnet är som så mycket annat syntetiskt framställt. Men jag tycker det är så himla fnissigt att tänka på hur labframställt ambergris än är idag så är det doften av bläckfiskkräks det efterliknar.

Hur är det då att bära Amber gris från Balmain?
Jamen det är ganska fint. I alla fall ibland. Jag gillar att den är ett stort steg från mainstreamträsket. Och uppskattar det orientaliska och hudnära särskilt kalla dagar när minusgraderna biter i kinderna. Men samtidigt så är det något med sexigheten som skaver. Och medan jag packar upp ett paket med vårnyheter funderar jag på exakt vad som jinxar med mitt doftsinne inser jag att Amber gris missat målet och hamnat i knät på Right Said Fred: