Hudexperten – Så vet du att du är yttorr

yttorr

Så här vid säsongsbyten så är det alltid aktuellt att se över hudvårdsrutinen. Då aktualiseras frågan om hudtyper. Ett ord som används väldigt mycket just nu är yttor. Vad är det egentligen?

Jag bad Annica Forsgren, hudterapeut och grundare till Skincity.se reda ut begreppen:

Man brukar säga att det finns fyra stycken grund hudtyper torrhy, normalhy, blandhy och fethy. Dessa är till största del genetiska och vi bär med oss dem livet igenom. Dock tenderar vi alla att bli torrare och torrare sakta men säkert med åren.

Oavsett vilken hudtyp man har så kan man ha en mängd olika tillstånd på huden. Dessa kan variera genom livet och man kan ha flera tillstånd i huden samtidigt. Exempel på några av de vanligaste hudtillstånden är: Acne, känslighet, reaktivitet, finnar och så har vi den mytomspunna yttorrheten.

Gemensamt för alla hudtillstånd är att de kan komma och gå. De kan bero på många olika orsaker t.ex. stress, hormonpåverkan, livsstil, väder, klimat, arbetsklimat, psykiskt tillstånd och fel behandling med hudvårdsprodukter.

Men vad innebär det att vara yttorr?

Det är en hud som (precis som det låter) får en torr hinna högst upp på epidermis (överhuden) Ett bra sätt för att ta reda på om man är yttorr är att gå igenom denna checklista. Svararar du ja på flera av punkterna, ja då är du garanterat YTTORR.

– Huden stramar och känns obalanserad
– Huden känns torr fast du egentligen har en normal/bland/fethy
– På eftermiddagen har makeupen ”ätits upp” av huden
– Huden är blank/fet och samtidigt stram/torr

Varför blir man yttorr?

Ett vanligt misstag många gör; speciellt om man är blandad i huden, fet eller har acne, är att man överbehandlar huden eller använder för uttorkande produkter för att man är så rädd för att bli fet/blank eller få mer finnar och ökad talgproduktion. Det som händer när man överbehandlar eller  inte tillför tillräckligt med fukt till en sådan hy är att man blir uttorkad på hudytan, alltså yttorr. För dessa hudtyper blir det lätt en ond cirkel, att tillföra fukt är lösningen på yttorrhet och fukt behöver alla ha. Även en fethy, blankhy och  acne hy. Det är inget som gör att man får finnar eller blir mer blank. Bästa sättet att tillföra fukt på djupet i huden är ett serum. Dvs känner du dig blank och samtidigt torr så ska du inte använda en riklig fuktcreme utan en lätt fuktcreme + ett återfuktande serum under. Det är tricket!

Vad kan man mer råka ut för om huden är yttorr?

Yttorrheten i sig bildar en hinna eller ett pansar som jag brukar kalla det.  Det yttorra gör även att talget som skall ta sig upp ur våra follicklar och smörja vår hudyta inte kan göra det utan kan istället bilda en talgpropp. Många som hör av sig till mig har just talgproppar och knottrig hy och upplever sig feta i och med det men har samtidigt denna torra hinna. Här gäller det att inte enbart gå på med produkter för fet hy utan gärna något talgreglerande och riktigt återfuktande för att komma tillbukt med problemet.

Du här säkert några bra produkttips till den som är yttorr?

Javisst! Här är 4 supertips som rekordsnabbt ökar fuktnivån i huden!FUKTMASK: Dermalogica Skin hydrating mask
FUKTDUSCH: Kanebo Hydrachange Mist
FUKTCREME: md formulations Moisture Defense Antioxidant Creme
FUKTBOOSTER: Peter Thomas Roth VIZ-1000

Tack Annica för hjälpen med detta!

Har du fler hudfrågor? Maila Annica direkt, här. Eller skriv en kommentar här i bloggen så kan jag samla ihop frågorna till ett nytt hudinlägg.

Annica Forsgre, Skincity.se