Skrynklig hals – så stoppar du rynkorna

E06445EA2B_resize

Hur är det med lilla halsen vänner?
Inte insidan nu, utan utsidan. Slät och fin eller med begynnande ålderstecken?

Så för alla oss som försynt brukar fundera om det verkligen inte går att strama till området med en klädnypa sådär lite diskret i nacken, här är en intervju med Annica Forsgren, auktoriserad hudterapeut och innehavare av webbutiken Skincity:

Det är inte ovanligt att huden på halsen uppvisar mer ålderstecken än huden i ansiktet, vad beror det på?


”De flesta spenderar både tid och pengar på bra hudvård för ansiktet men glömmer bort halsen och dekolletaget. Ofta ser man släta fina ansikten i kombination med solskadade dekolletage. Det är synd att vi glömmer bort vårt vackra dekolletage där tecken på åldrande faktiskt syns först, (tillsammans med ögonområdet och handryggen).

Men det är inte bara därför,  huden på hals och dekolletage är faktiskt är lite annorlunda.  Huden på halsen har inte talgkörtlar som huden i ansiktet och på kroppen i övrigt. Det gör att halshuden lätt blir torr vilket i sin tur påskyndar åldrandet och gör din hals och dekolletage lätt kan se ”väderbiten” ut.

Halsens muskel, platysma, är inte mimisk (påverkar minspelet i ansiktet) utan stabiliserar bara halshuden. Detta gör att den har en tendens att bli slapp och oelastisk över tid. Det är också platysma som orsakar vertikala veck som blir mer framträdande om huden blir slapp och gör att halshuden tyvärr kan får strukturen av ett crepepapper allt eftersom vi åldras.

Som tur är så är dekolletaget betydligt mer tåligt än halsen men här syns istället ofta solskador såsom pigmenteringar och rynkor, mycket tydligare. Många älskar looken av ett lätt solkysst dekolletage. Visst är det fint i unga år när huden är alldeles slät och plumpad i kombination med en lätt bronzig glow. Allt eftersom vi blir äldre är solande av dekolletaget dock något de flesta brukar ångra.”

Hur ska man tänka på halsen ur ett hudvårdsperspektiv, som en del av ansiktet eller en del av kroppen?


”Man bör absolut vårda hals och dekolletage på samma sätt som ansiktet. Med det menas att man använder sina ansiktsprodukter (rengöring, ansiktsvatten, serum och kräm) även på hals och dekolletage. Alternativt att man efter rengöring använder produkter speciellt avsedda för detta område. Dessa produkter har oftast en rejäl boost av anti-age ingredienser som fokuserar på att spänst, elasticitet och återfuktning.
De produkterna kan också användas av de som har acne i ansiktet men inte på hals och dekolletage.

Jag skulle vilja säga att man undviker kroppsprodukter eftersom huden är minst lika känslig på dekolletaget som i ansiktet.”

Vilken typ av hudvård behöver halsen?


”Samma vård som ansiktet! Fortsätt ansiktsvården till strax ovanför bröstvårtorna.

Bästa sättet att förebygga pigmentering och solskador är att använda ett UV-skydd med SPF 30 eller 50, som appliceras hela vägen ner över hals och dekolletage.

Använd aldrig en grov kroppspeeling på hals och dekolletage, det är jämförbart med att tvätta bilen med svinto.”

De lodräta linjerna på halsen, halsbandslinjerna, vad beror de på och hur vårdas de bäst?
”Med samma produkter. De lodräta linjer kommer av att det blir en förslappning och kollagen och elastin försvagas. Ibland kan det  nästan se ut som ett rutmönster.”

Om kalkonhalsen redan är ett faktum, vad kan man göra själv för att förbättra?
”Det är aldrig för sent att behandla hals och dekolletage även om vissa skador kan vara envisa. Förutom den dagliga hudvårdsrutinen så använd gärna peeling och mask i gång i veckan. Förslagsvis samma som du har till ansiktet eller något som arbetar med fukt och anti-age.”

Kan du rekommendera några riktigt bra produkter för hals och dekolletage:
”Juveneck neck cream från Jan Marini har ingredienser som ger en kombination av näring och vitaliserande ämnen till huden samtidigt som spänsten och mikrocirkulationen stimuleras. Man känner ett tydligt pirr direkt efter applicering.  Resultatet ser man rätt snabbt på halshudens konturer som blir mer fasta. Framförallt märks en tydlig förbättring längs käklinjen som får sig en uppstramning. Huden blir maximalt plumpad och får en riktigt fin struktur.  HÄR  finns den.

För en direkt askunge-effekt finns inget bättre än Peter Thomas Roths Instant firmx temporary face tightener. Denna lilla magiker stramar upp huden på någon minut och är helt fantastisk som quick-fix.  HÄR  finns den.

Mitt tips om kalkonhalsen uppenbarat sig är att använda en mer långtidsverkande produkt som t.ex. Jan Marinis och sen en som Intstant firmx för en direkt effekt.”

untitledAnnica Forsgren